Ubuntu: “Jo sóc perquè tu ets”

Ubuntu és una paraula africana que significa “Jo sóc perquè tu ets”, més concretament: Jo sóc el que sóc per allò que tots som (“I am what I am because of who we all are“). Prové de la màxima en llengua Zulu: umuntu ngumuntu ngabantu: “Una persona és persona a través d’altres persones”.

Desmond Tutu explica que Ubuntu parla de l’essència de l’ésser humà. Una persona amb Ubuntu és oberta i a disposició dels altres, no se sent amenaçada quan els altres són bons i capaços, té confiança en sí mateixa, la qual prové de saber que ella forma part d’un tot més gran, i que és desvaloritzada quan els altres són humiliats o desvaloritzats, torturats o oprimits, o tractats com a menys del que són.

Nelson Mandela explica Ubuntu de la següent manera: “Un viatger arriba a un poble i no ha de demanar menjar o beguda; quan para, la gent del poble li dóna menjar i l’entretenen. Aquest és un aspecte d’Ubuntu, però no l’únic. Ubuntu no vol dir que les persones no s’haurien d’enriquir;  la pregunta és per tant: Ho faràs de manera que la teva comunitat sigui capaç de millorar?”

Ubuntu és una filosofia de vida que promou el respecte, la convivència, l’ajuda als altres, el sentiment de comunitat, la confiança i que ens anima a compartir.

Enllaços:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_(philosophy)

http://emphaticasterisk.com/2008/08/25/ubuntu-i-am-because-you-are/

Deixa un comentari